Yurt dışında yaşayan Rus vatandaşlarının artık Rusya’da yabancı ehliyet kullanmalarına izin veriliyor.
Yurt dışında daimi ikamet eden Rus vatandaşlarının yabancı ehliyetle Rusya’da araç kullanma yasağı anayasaya aykırı bulundu.
Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi, yurt dışında daimi ikamet eden Rus vatandaşlarının yabancı ehliyetle Rusya’da araç kullanmalarına izin veren bir karar verdi.
Karar, Estonya’da daimi ikamet eden Rus vatandaşı Sergei Shakhov’un şikayeti üzerine verildi. 2019 yılında, yabancı ehliyetle araç kullandığı için 5.000 ruble para cezasına çarptırılmıştı; Rus ehliyeti 2004 yılında sona ermişti. Mahkeme, yabancı ehliyetle araç kullanmanın yalnızca yabancılar için geçerli olduğunu belirterek kararı onayladı.
Mahkeme, mevcut mevzuatın yabancı vatandaşların yabancı ehliyetle Rusya’da süresiz olarak araç kullanmasına izin verirken, yurt dışında ikamet eden Rus vatandaşları için bu sürenin bir yılla sınırlandırıldığını belirtti. Bu durum, onları yabancılardan daha kötü bir konuma getiriyor ve hareket özgürlüğü de dahil olmak üzere anayasal haklarını sınırlıyor.
Yasama organına gerekli değişiklikleri yapması talimatı verildi. O zamana kadar, başvuranın durumundaki Rus vatandaşları, yabancı ehliyet kullanarak Rusya’da araç kullanma hakkına sahiptir. Şahov’un davası inceleme altındadır.




Yorum gönder