Rusya, ithal mallarda KDV’yi üç aya kadar ertelemek için bir pilot proje başlattı.

Rusya, ithal mallarda KDV’yi üç aya kadar ertelemek için bir pilot proje başlattı.

Federal Gümrük Servisi’nin açıklamasına göre, şirketler üç ay boyunca faizsiz KDV ödemekten muaf tutulacak, ancak bunun için belirli kriterleri karşılamaları gerekiyor.

Rus yetkililer, işletmelerin ithal mallarda KDV’yi üç ay boyunca ödemekten kaçınmalarına olanak tanıyan bir pilot proje başlattı. Federal Gümrük Servisi basın servisine göre, ilgili belge 20 Nisan’da devlet başkanı tarafından imzalandı.

Pilot projeye yalnızca yetkili ekonomik operatörler (AEO) siciline veya sistemik öneme sahip şirketler listesine dahil olan tüzel kişiler katılabilir. Proje 30 Haziran 2027’ye kadar sürecek. Katılmak için bir dizi şartı karşılamaları gerekiyor: gümrük denetimine katılmak, genel vergi sisteminde olmak, ödenmemiş vergi veya idari para cezası bulunmaması ve iflas sürecinde olmamak.

Ayrıca, başvuru sahiplerinin KDV ödemesi için banka garantisi veya nakit teminat şeklinde genel bir güvence sağlamaları gerekiyor. Erteleme, vergi ödeme yükümlülüğünün doğduğu tarihten itibaren en az üç ay geçerlidir.

Önemli bir koşul, ithal ürünlerin satışının devam etmesidir. Erteleme hakkı tanınan mallar, yalnızca genel vergilendirme sistemine tabi bireylere veya şirketlere satılabilir.

Bu yeni destek önleminden yararlanmak isteyen şirketler, en geç 15 Haziran 2027 tarihine kadar başvuruda bulunabilirler.

Yorum gönder