Anasayfa Röportajlar Vural Ak:“Tataristan’ı özellikle spor alanında elde edilen başarıları ve açılımlarının global arenada önemli yerlere taşıdığını görmek mutluluk verici”

Vural Ak:“Tataristan’ı özellikle spor alanında elde edilen başarıları ve açılımlarının global arenada önemli yerlere taşıdığını görmek mutluluk verici”

Turktatar.com olarak okurlarımızı ilginç hayat hikayeleri ile tanıştırmaya devam ediyoruz. Bugün konuğumuz 2013 yılından bu yana dünyanın en iyi Formula 1 pistlerinden biri olan Intercity İstanbul Park’ı işleten işadamı, İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak.

Vural Bey turktatar.com okurlarına ilk önce kendinizi bir tanıtır mısınız?

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde eğitim görürken oto kiralama sektöründe iş hayatına başladım. 5 yıllık iş  tecrübesinin ardından 1991 yılında Türkiye’nin ilk filo kiralama şirketi olan Intercity’yi kurdum.

2004 yılında başta Dünya Bankası kuruluşu olan International Finance Corporation (IFC), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) ve KFW Bankengruppe’ye bağlı Alman Kalkınma Bankası (DEG)’nın bulunduğu uluslararası bir konsorsiyum ile ortaklık kurduk. 2008’de ise 10 yıl süren İntercity-Mitsubishi Grubu ortaklığını gerçekleştirdik. 2018 yılında yabancı ortakların paylarını geri alarak, yeniden Türkiye’nin tamamı yerli sermayeli en büyük filo kiralama firması olduk.

Bir off-road yarışçısı olarak, birçok uluslararası yarışta dereceler alarak ülkemi başarıyla temsil etmenin mutluluğu yaşadım. Halen sporun çeşitli dallarında birçok takım ve bireysel sporcuya destek olarak, sporun her zaman yanında olmaya gayret ediyorum. Sporun yanında eğitim faaliyetlerinden de mümkün olduğunca kopmamaya çalışıyorum. Bu yüzden 2010 yılında Amerika’daki George Mason Üniversitesi’nden aldığım fahri doktora ünvanı benim için çok değerlidir.

Filo kiralama sektöründeki yatırımlarımız dışında uzun zamandır Tarım, Havacılık, Denizcilik ve Tersanecilik sektörlerinde de yatırım faaliyetlerimize devam ediyoruz. Evli ve 3 çocuk babasıyım ve halen İntercity’nin yönetim kurulu başkanlığını sürdürüyorum.

Türkiye’de Formula 1 yarışlarının gelmesi için öncülük ettiniz. Bu konu hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?

2013 yılından bu yana dünyanın en iyi Formula 1 pistlerinden biri olan Intercity İstanbul Park’ı işletmekteyiz. Tesisi 300 günün üzerinde aktif olarak kullanıyoruz. Avrupa’nın en büyük ve teknolojik güvenli sürüş eğitim merkeziyiz. Otomobil, ağır vasıta ve motosiklet kategorilerinde yılda 40.000 kişiyi eğitiyoruz. Motor sporları olarak her yıl yüzlerce sporcuyu yetiştirip kendimizin düzenlediği üç farklı yarış serisinde yarıştırıyoruz. Uluslararası birçok prestijli motor sporları etkinliğine de düzenli olarak ev sahipliği yapıyoruz. Dünyada sadece 6 tane olan Porsche Experience Center’lardan bir tanesi de bizim bünyemizde her yıl otuz farklı ülkeden misafirlere ev sahipliği yapmakta. Otomotiv sektörü için her yıl yüzlerce lansman, test sürüşü, kurumsal etkinlik gerçekleştiriyoruz. “V Weekend Motoring” ve “V Weekend Sports” festivallerimiz ile yüz binlerce kişiye farklı ve eğlenceli bir ortam sunuyoruz. Burada yaptıklarımızı @intercitypark instagram ve youtube kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Tesisi bu kadar aktif işletirken ve burası dünyanın en iyi Formula 1 pistlerinden biriyken, Formula 1 yarışlarının bir ayağının burada olmasını da çok istiyorduk. Uzun süre gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda 9 yıl aradan sonra Formula 1 yarışlarını ülkemize getirdik ve gerçekleştirdiğimiz başarılı organizasyon sayesinde Formula 1, FIA yönetimi ve tüm izleyicilerin oyları ile yılın en iyi yarışı seçildik. Formula 1 yönetimi organizasyon becerimizi gördükten sonra bizimle uzun yıllar sürecek bir iş birliği için sabırsızlanıyor.

Formula 1 yarışlarını bir ülkeye getirebilmek için nelere dikkat etmek gerekir?

Formula 1 dünyanın en çok izlenen spor etkinliklerinden biridir. Hatta yıllık olarak organize edilen spor etkinlikleri içinde en çok izlenendir. Bu organizasyonun ülke tanıtımı ve prestiji için çok büyük bir önemi olduğundan organizasyonu yapacak kurumun gerçekten işinin ehli ve bu konuda tecrübeli bir kurum olması çok önemlidir. Yapılacak en küçük bir hata ülkenin de imajını sarsabileceğinden öncelikle böyle bir organizasyonun altından kalkabilecek kapasitede bir kurumun bu yarışı düzenlemesi gerekmektedir. Bu kurumun öncülüğünde birçok farklı kurum ve kuruluşun da koordine edilmesi gerekmektedir. Bence en önemli noktalardan birisi bu. Yarış pistinin kondisyonundan etkinliğin yönetilmesi ve düzenlenmesine, lojistikten tanıtım çalışmalarına ve daha birçok farklı konuya uzanan çok ince ve özenli bir planlama gerektiren bir organizasyon.

Vural Bey sizin yarışcı olduğunuzu duyduk bundan biraz bahsedebilir misiniz?

Çocukluktan itibaren otomobillere oldukça meraklıydım. Yaptığım iş de otomobil ile alakalı olduğundan sürekli bu sektörün içinde oldum. Motor sporlarına da fazlasıyla bir merakım var. Hem off-road hem de pist kategorilerinde farklı şampiyonalarda birinciliklerim mevcut. Fırsat buldukça motor sporlarına vakit ayırmaya çalışıyorum. Bu ara işlerimiz oldukça yoğun ancak yine de kendi düzenlediğimiz Intercity Platinum Cup yarışlarında Caterham R300 yarış araçları ile yarışmaktayım. Ayrıca Türkiye Off-Road şampiyonası yarışlarına da Ralli Art Mitsubishi Pajero yarış aracımla katılmaktayım.

Turktatar.com sitesini takip ettiğinizi belirttiniz. RF Tataristan hakkında düşünceleriniz nedir?

Tataristan her geçen yıl biraz daha büyüyen ve gelişen bir cumhuriyet. Bu gelişim de beraberinde inşaat, turizm, sanayi ve ticaret hacimlerinde artışa olanak sağlıyor. Özellikle genç nüfusun fazlalığı da bu konuda bir avantaj. Tüm bu özellikleriyle ben Tataristan’ın bu yolculuğunu Türkiye’ye benzetiyorum. Özellikle spor alanında elde edilen başarılar ve açılımların Tataristan’ı global arenada önemli yerlere taşıdığını görmek mutluluk verici.

Bir iş adamı olarak Tataristan’da yatırım olanaklarını nasıl buluyorsunuz?

Bildiğim kadarıyla Tataristan’daki Türk yatırımları 2 milyar dolar seviyesinde ve Türkiye en büyük yabancı yatırımcılardan biri konumunda. Bu rakam aynı zamanda çok ciddi bir potansiyele de işaret ediyor. Türkiye’nin gerek bankalarıyla, gerekse sanayi şirketleri ile orada yatırımcı olması iki ülke ilişkileri için oldukça önemli. Özellikle yurtdışından ithal edilen ürünleri iç pazarda üretmeye yönelik Türkiye’den yapılacak yatırımlar Tataristan için çok faydalı olacaktır. Eskiden o bölgelerde sadece inşaat yatırımları için fırsat olduğu düşünülürdü. Ancak son yıllarda uçuşların çoğalması, karşılıklı ticaretin ve ikili ilişkilerin artması ile esas potansiyel ortaya çıktı.

Otomobil kolleksiyonunuz hakkında bilgi verebilirmisiniz? Kolleksiyonunuzda kaç otomobil var? En eskileri ve en yenileri hangileri?

Koleksiyonda yüzlerce otomobil var, sürekli değişen organik bir koleksiyon. 1927 model birçok yarışmada orijinallik ödülü almış klasik Packard’dan Ford GT, Porsche 918 Spyder gibi süper spor otomobillere uzanan birçok farklı araç mevcut. Üretim safhasında olan çok özel araçlarımızın da teslimini bekliyoruz. Festivallerimizde, müzemizde ve @intercitypark instagram sayfamızda sıklıkla bu araçlarımızı paylaşıyoruz. Merak edenler sosyal medya hesaplarımızdan bu araçları takip edebilirler.

İntуrcity olarak araç kiralama sektörünün pandemi zamanında yaşadığı zorlukları veya avantajları söyleyebilir misiniz?

Pandemi zamanında, her sektörde olduğu gibi filo kiralama müşterileri de temel ihtiyaçlarının eksiksiz, kusursuz ve zamanında gerçekleştirilmesini konfor ve lükse tercih ettiler. İş süreçlerimizde köklü bir değişiklik olmadı; kısmen uzaktan çalışan ekip arkadaşlarımız olsa da gelen tüm filo kiralama taleplerini kusursuz şekilde karşıladık. 2020 yılı içinde araç parklarını yenilemesini beklediğimiz bazı şirketlerin talepleri ise 2021 yılına ertelendi. Büyük resimde azalan talep yüzünden işleri küçülen şirketlerin sebep olduğu talep düşüşü, yine pandemi sebebiyle yoğunluk yaşayan şirketlerin ekstra araç talebiyle dengelendi. Aslında filo kiralama sektörünün bu anlamda hiç de kırılgan olmadığı ortaya çıktı.

Vural Bey Rusya’daki Formula 1 yarışmaları ile Türkiye’de düzenlenen yarışmaları bir karşılaştırma yaparsak iki ülke arasındaki benzerlikler ve farklılıklar acaba nelerdir?

İki ülkede gerçekleştirilen Formula 1 yarışlarının her iki ülkenin imajına ve turizm sektörüne pozitif bir katkı yaptığını düşünüyorum. Her iki ülkenin de global seyirci için farklı ve güzel bir destinasyon olduğunu söyleyebilirim. Pistimizin bulunduğu arazinin doğal topografik yapısından ötürü çok özel bir şekli var. Bu fark dünyada ki bir çok pistten bizi bir miktar ayırmakta. Burada hem kuru, hem yağışlı havalarda bile çok heyecanlı, bol geçişli ancak pilotlar için de çok güvenli yarışlar gerçekleşmekte. En bariz fark bu diyebilirim.

İnstercity olarak Rusya’da yatırım yapmayı düşünüyor musunuz veya bununla ilgili çalışmanız var mı?

Henüz bu yönde bir çalışmamız olmadı. Her zaman sektörle ilgili tüm gelişmeleri global ölçekte takip ediyoruz. Ancak bizim işimizde, farklı sektör regülasyonlar, vergi düzenlemeleri v.b gibi sebeplerle dışa açılmak çok kolay değil. Farklı ülkelerin farklı iş kanunları, kültürleri ve iş yapma modelleri olduğunu hesaba katarak, ancak bu farklılıkları profesyonelce harmanlayarak kurulacak iş ortaklıklarının, her iki ülke için de en uygun yatırım yapma modeli olacağını düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu Habere Bakınız

BRICS Liderler Zirvesi, gelecek yıl Kazan’da düzenlenecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle 2024’te Rusya&…