“THY Kazan’ı uluslararası dünyayla bağlıyor”
2006’dan beri istikrarlı bir şekilde faaliyetlerini sürdüren THY’nın Kazan Ofisi bugün itibariyle de İstanbul-Kazan-İstanbul seferleri ile Tataristan ile Türkiye ilişkilerini her konuda geliştirmede bir köprü görevini yürütmekte. Türktatar.com olarak biz de siz okurlarımız için THY’nın Kazan Ofisi’nin tarihçesi, bugünü ve geleceği hakkında Kazan Ofisi’nin Müdürü Sn Fırat Kiriş ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Fırat bey söyleşimizi THY’nın Kazan Ofisi’nin geçmiş tarihine bir göz atarak başlamak istiyoruz.
Biz Kazan hattını 2006’nın Mart ayında İstanbul-Kazan, Kazan-İstanbul olmak üzere haftada iki tane uçuşla başlattık. Haziran 2006’da da bu uçuşlara 3 tane Antalya seferi ilave oldu. Ve böylece uçuşlarımız haftada 5 tane frekansa çıktı. Bu operasyonu biz 2 tane personelimizle yapıyorduk.
Dolayısıyla biz 2006’dan 2010’a kadar 2 frekans uçmaya devam ettik. Şöyle ki “Tataristan” Havayolları ile ortak anlaşma yaparak onlar bize koltuk sattı, biz de onlara koltuk sattık. Dolayısıyla haftada 4 uçuş var gibi oluyordu. Bu birlektelik şu 2013 yılında Kazan’da olan elim uçak kazasından sonra Tataristan Hava Yolları’nın kapanması nedeniyle sona ermiş oldu. 2013’ten sonra seferlerimizi 2’den 4’e ve 4’ten de 5’e çıkardık. Uçak krizine kadar 7 frekansa gelmiştik. Yani her gün bir uçuşumuz vardı.
Kazan Ofisi açılmadan önce Rusya genelinde THY’nın kaç tane ofisi mevcuttu?
2 tane ofisimiz vardı. Sankt Petersburg ve Moskova Ofisleri. Kazan, Ufa ve Yekaterinburg Ofisleri aynı anda açıldılar. Ve bir anda 2’den 5’e çıkmış oldu ofis nokta sayısı. Bu ofislerin hemen akabinde Soçi, Rostov Ofisleri faaliyete geçti. Astrahan ve Stavropol açıldı ama beklenen olmadığı için kapatıldı. Akabinde de Samara ve Voronej Ofislerini açtık. Son olarak da 7.Mayıs itibariyle Krasnadar noktamız açıldı. Dolayısıyla şu anda THY Rusya’da 10 noktaya uçuyor ve Ulusal bayrak taşıyıcı rolü ile THY, Rusya’da en fazla noktaya uçan yabancı taşıyıcı ünvanına da sahiptir.
Fırat Bey bugün itibariyle THY Kazan’a kaç tane uçuş gerçekleştiriyor?
THY’nın bugün itibariyle Kazan’a haftada 5 uçuşu var. Niyetimiz bu yaz döneminde haftada 7 sefer ile günlük planlamaktı. Fakat İstanbul Atatürk Havalimanı’nın çok yoğun olması ve buna bağlı operasyonel nedenlerle sefer sayımızı arttırmak üzere beklemedeyiz. İlk olanak sağlandığında da seferlerimiz günlük olarak artacaktır. Şu anda İstanbul’dan Kazan’a perşembe ve cumartesi günlerinde uçuşumuz yoktur, diğer günlerimizde vardır.
Bu Kazan uçuşlarında THY uçaklarının doluluk oranı ne kadardır acaba?
Doluluk konusunda kesin bir rakam veremiyorum. Dolayısıyla kabul edilebilir diyelim. Ama 2018’in ilk çeyrek verileri geçen 12 yıllık tarihimizin en iyi sonucu oldu. Dolayısıyla iyi giden bir trendimiz var. FIFA Dünya Kupası döneminde maksimum doluluk ile operasyon öngörmekteyiz.
Kazan’a hangi model uçaklar sefer yapmaktadır?
Biz kış dönemiznde 126 koltuk kapasiteli Airbus A319 tipi uçaklarla seferler yaptık. Yaz döneminde ise 151 yolcu kapasiteli yeni nesil Boeing 737-800 tipi uçaklarla uçuş yapıyoruz.
Bu yaz bildiğimiz gibi Rusya’da Dünya Kupası-2018 maçları düzenleniyor, dolaysıyla Kazan seferlerinde yolcu sayısında bir artış olacak. Bu dönem için THY’ı Kazan’a yapacağı sefer sayılarını arttırmayı düşünüyor mu acaba?
5 Temmuz 2018’de yoğun talep sebebiyle ilave bir uçuş gerçekleştireceğiz. Bu uçuşumuz da perşembe günü olacaktır.
Kazan yolcularının birçoğu THY ile Antalya’ya direkt uçuş gerçekleştirmek istediklerini söylüyor. Acaba ileride Antalya-Kazan-Antalya hattı düşünülüyor mu?
Niyetlerimizden biri de aslında bu. Tur operatörlerinin kendi taşıyıcıları var ve şimdilik bu ihtiyacı Tur Operatörleri sağlıyor. Bizim servisimiz ve hizmetimiz elbette farklı. Bu isteniyor ve bekleniyor. Bize de Antalya-Kazan-Antalya için tarifeli uçuşlar yapın diye talepler geliyor.
Şu anda Kazan’dan THY ile yoğulukla 50 farklı ülkeye yolcu gidiyor. Bunun performansı da yaklaşık yüzde 65-70 mertebelerindedir. Bu – Kazan’dan Türkiye ötesi seyahet eden yolcu oranıdır.
Antalya sorusuna dönecek olursak, bizim ilk önce İstanbul-Kazan-İstanbul uçuşlarını hergün ve belli bir günlerde de bu uçuşları ikiye çıkarmamız lazım. Ondan sonra da yaz dönemlerinde Antalya düzenli olarak açılabilir. Kazan’a her gün uçuşların olması bir köprü anlamına gelir. Yani THY, Kazan’ı uluslararası noktalar ile kesintisiz olarak bağlantısını sağlayan role sahip yabancı taşıyıcıların başında gelmektedir aslında.
THY Kazan Ofisi ile birlikte Kazan’da bir de Türkiye’nin bir başka resmi kurumu olan Kazan Başkonsolosluğunu da hatırlatmadan geçemiyoruz tabi…
Evet, Rusya’da 3 Başkonsolosluğumuz var. Bunlar Sankt Petersburg, Novorossiysk ve Kazan Başkonsolosluklarıdır. Ve bunların arasında en güçlüsü, –Tataristan Cumhuriyeti’nde yer alması nedeniyle-yüksek misyona sahip olanı Kazan Başkonsolosluğumuz olarak değerlendirilmektedir. Başkonsolosluğumuz’un da davetleri ile Türk kültürü tanıtımlarında THY olarak partner olmaya özen gösteriyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de tertiplenen Tatar günlerine de partnerliklerimiz oldu. Örneğin İstanbul Sabantuy Bayramı yapılıyor ve biz bu etkinlikte THY olarak partner olmuştuk. Türkiye’deki Tataristan Temsilciliği ile herzaman irtibat halindeyiz.
Fırat Bey THY Kazan Ofisi daha önce belki de 10 senedir başkentin Bolak Caddesinde yer alıyordu. Şimdiyse yeni adrestesiniz. Neden adresi değiştirmeye ihtiyaç duydunuz?
Eski ofisimizin bulunduğu bina yönetiminin ofisimizin olduğu mecrayı iade etmemizi talep etmesi ve bize aynı binada daha küçük bir mecra önermesi akabinde biz de yeni bir bina bulalım dedik ve şimdiki binanın sahibi olan arkadaşlarla tanıştık ve burayı tuttuk. Yeni ofisimiz hem yolcu hem personel nezdinde yeterince geniş ve konforludur. Yeni ofisimizin bulunduğu bina 19. Yüzyıla aittir. İki kere restore görmüş. Arkamızda da başkentin tarihi bir mekanı olan ve Cumhurbaşkanı Köşkü’nün de bulunduğu Kazan Kremlini yer alıyor. Böylece yeni adresimiz Karl Marks Caddesi No 8/13 oldu.
Şunu da söylemek isterim ki, yeni ofisimizi çok fonksiyonlu olarak kullanmayı düşünüyoruz. Yakın günlerde bu ofisimizde belli günlerde Türk lezzetleri tarzı etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Konuşma yapmaları için Başkonsolosumuzu, Türk işadamlarımızı, yerel Otoriteleri ve kurumsal anlaşmamız olan yüksek ölçekli firmaların üst düzey yöneticilerini davet edeceğiz. O anda çekiliş yaparak belki de ücretsiz bilet te vereceğiz. Bu ofisimizi o amaçlar için de kullanacağız.
Fırat Bey geleceğe bakacak olursak THY Kazan Ofisi’nin yeni plan-projeleri nelerdir?
Bizim amacımız tabii ki büyümek olacaktır. 5 Temmuz demiştim. Yakın gelecekte o tarihe mahsus ek seferimiz olacaktır. Ama bu yazı mevcut sefer sayıları ile geçireceğiz. Belki de kışın yeni imkanlarla sefer sayımızı 7’ye çıkartırız.
Kazan’ı görmek isteyen Türkiye turistlerine neler tavsiye edersiniz?
Kazan’ı görmek isteyen Türk turist bir kere buraya vize ile gelecek. Rusya Federasyonu 1 Ocak itibariyle vize harçlarını yüzde 40 artırdı. Şimdi bizim uçak bileti fiyatı kadar Türk yolcusu vizeye para harcıyor. Bu gerçekten zor. Bugün bir vize almak 150 dolardan başlıyor. Hizlı vize de 200 dolardan başlıyor. Bunun nedenleri şu anda Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğunda konuşuluyor. Biz bunun eskiye dönmesini, eski ücretlerin uygulanmasını istiyoruz. Bir de gönül şunu istiyor ki, -bir dönem uygulandığı gibi- Rusya Türkiye vatandaşlarına 30 günlük vizesiz rejim uygulasın.
Siz bir Türk vatandaşı gözüyle Kazan’a gelecek Türk vatandaşlarına Tataristan’da nerelere gitmelerini, nereleri görmelerini önerirdiniz?
Bir kere Tataristan’ın ülkemiz ve topraklarımızla soydaş olması sebebiyle öncelikle Tatar kültürünü tanımalarını, tarihi Bolgar şehri, Zöye tarihi yarımadasını, Kazan Kremlini’ni illaki görmeleri gerekiyor. Bununla beraber bir Türkün burada atalarını ve Türkiye’deki köylülerini görebileceği en güzel yerler rmeşhur Tatar köyleridir. Ben Tatar köylerini ziyaret etmelerini, oralarda vakit geçirmelerini de öneririm.
Tataristan’da otellerin doluluk oranı yılbaşı tatilinde ortalama %79 oldu
29 Aralık-8 Ocak tarihleri arasında Kazan’ı 180 bin kişi ziyaret etti, bu sayı geç…