Anasayfa Duyurular Tataristan’da “Extrim Gezi ”: Kama Tamağı’ndaki Alçıtaşı Madenleri ve Yuryev Mağarası
Duyurular - Turizm - Haziran 19, 2021

Tataristan’da “Extrim Gezi ”: Kama Tamağı’ndaki Alçıtaşı Madenleri ve Yuryev Mağarası

Alçıtaşı Madenleri

Tataristan’ın iki büyük nehri İdil ve Kama’nın birleştiği kıyılarda yerleşen ve Kazan’dan yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Teneşevo köyünün yakınında mühtiş bir manzara açılmaktadır. Burası son 20 yıldır “extrim seyahat” sevenleri kendine çeken Alçıtaşı Madenleri ve Yuryev Mağara ile ünlüdür.

Fakat bahsettiğimiz yer sadece muazzam doğası ve manzaralarıyla sınırlı kalmayarak ziyaretçilerine tam anlamıyla bir hazine sergilemektedir. Oysa Avrupa’nın en büyük alçıtaşı madeninin yerleştiği Kama Tamağı Bölgesidir. Maden çalışmaları burada XIX. yüzyılın sonlarından itirbaren başlatıldığı düşünülmekte. Fakat bazı bilimsel araştırmalara göre madendeki alçıtaşı Büyük Bulgar Hanlığı döneminde VII-VIII. yüzyıllarda da çıkartıldığı kaydedilmiştir. 1917 Rus Devrimi sonrası madendeki çalışmalar artık sanayi bir mahiyet kazanmıştır. Madenlerin bazıları halen çalışmakta olup bazıları türistik ziyaretler için açıktır. Yıllardır yapılan alçıtaşı çıkartılması sonucunda yer altında yüzlerce kilometrelere uzayan koridorlar, kuyular, yer altı gölleri ve bir nevi yer altı şehri oluşmuştur.

Soviyetler döneminde madenden yılda 700 bin ton alçıtaşı çıkartılmıştır. Onlardan 50 bin ton İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilmiştir. Fakat XX. yüzyılın 90’lı senelerinde Soviyetler Вirliği dağıldıktan sonra alçıtaşı çıkartmasında 10 kat düşüş yaşanıyor ve madenleri işleten şirket yok olma tehlikesi altında kalıyor. Günümüzde ise durumlar düzelmeye başlıyor. Madenlerin işletilmeyen kısımları türistler için açılıyor. Bazı koridorlarda tertemiz kaynak suları çıktığı ve yer altı gölleri oluştuğu bilinmektedir. Rivayete göre, özellikle kışın buraları ziyaret edenler donmuş yer altı göllerinde buz pateni yapma imkanına da erişebilecekler.

TataYuryev Mağarası

Madenlerin hemen yakınında kamp kurma alanından uzak olmayan bir yerde Tataristan’nın en ünlü mağaralarından biri olan ve 1986 senesinden itibaren Bölgesel Mahiyetteki Doğa Anıtı olarak bilinen Yuryev Mağarası bulunmaktadır. Elbette Tataristan topraklarında bunun dışında başka mağaralar da vardır. Fakat XX. yüzyılda su barajı yapımı esnasında oralar su altında kalmıştır. Bu arada baraj yapımı esnasında sadece mağaralar değil XVI-XVII. yüzyıllara ait köyler, manastır ve kiliseler de suyun altında kalıyor. Günümüzde bunların araştırması ile Rus Coğrafya Topluluğu’nun Tataristan Kolu’nun Genç Dalgıçlar Kulübü ilgilenmektedir. Yuryev Mağarası ise İdil Bölgesinde türistlerin kullanımı için açık olan tek büyük mağaradır. Buraya ulaşmak için daha önceden ziyaret edenler tarafından yapılan basamakları kullanarak dik yamaçtan ovaya inmek gerekmektedir.

İlk olarak mağara 1953 senesinde Alexander Stupişin tarafından araştırılıyor. İnceleme sonucu uzunluğu 20 metre ve ebatı 58 metre kare olduğu tespit ediliyor. 1971 araştırması esnasında mağaranın 360 metreyi aşan yeni bölümü keşif ediliyor. 2008-2009’da yeni araştırmalar gerçekleştiriliyor ve en son Şubat 2011 verilerine göre mağaranın uzunluğu 1005 metreye ebatı ise 3500 metre kareye ulaştığı kaydediliyor.

Yuryev Mağarası daha “çok gençtir” ve onun doğal yollarla oluşmasından itibaren sadece 10000 yıl geçmiştir. Buna rağmen İdil Bölgesinin en uzun mağaralarından sayılmaktadır. Yazın ve kışın içeride sabit bir ısı – artı yedi derece ve oldukça nemli hava bulunmaktadır. Bu yüzden ziyaret etmeyi düşünenler oldukça kalın ve kolayca ıslanmayan elbiseleri giymeleri gerekmektedir. İçerisi karanlık olduğundan dolayı el fenerlerini yanınızda bulundurmanın yararı olacaktır.

Yazı İçeriği : Bulat Nagmanov

TG – TATARİSTAN GEZİ

https://www.tataristangezi.com/2017/06/28/tataristanda-extrim-gezi-kama-tamagindaki-alcitasi-madenleri-ve-yuryev-magarasi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Habere Bakınız

Tataristan’daki bilişim şirketlerinin geliri ₽177 milyara ulaştı

Yıllar süren sistematik çabalar sayesinde Tataristan’da güçlü bir bilişim endüstrisi…