Tataristan ile hedef ticareti ikiye katlamak
Rusya Federasyonu’nun endüstriyel üretim bakımından en gelişmiş federe birimlerinden Tataristan Cumhuriyeti, Türkiye ile 361 milyon dolarlık ticaret yapıyor. Tatar iş insanlarını ağırlayan İTO’da ikili ticareti ikiye katlamak için ‘ortak marka’ ile üçüncü ülke pazarlarına açılma konusu da gündeme geldi.
Rusya Federasyonu’na bağlı önemli sanayi üretim üslerinden olan Tataristan Cumhuriyeti, Türkiye’nin ticari fazla verdiği ülkeler arasında. 2020’de Türkiye’ye 142 milyon dolarlık ihracat yapan Tataristan, 219 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Türkiye’nin dış ticaret rakamlarının yükselmesi ve ekonomik işbirliklerin gelişmesi için çalışmalarını sürdüren İstanbul Ticaret Odası, geçtiğimiz hafta Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Marat Akhmatov ile Tataristanlı iş insanlarını ağırladı. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay’ın başkanlık ettiği görüşmede, ticaret hacmini artıracak öneriler gündeme geldi.
İŞBİRLİKLERİ İÇİN B2B
“Yakın tarih içinde Türkiye ve Tataristan arasındaki ilişkiler hem siyasi hem de ekonomik anlamda önemli bir ivme kazandı” diyen İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, şunları söyledi: “Bu ivmenin artması için elimizden geleni yapıyoruz. 100’ü aşkın iş insanımızın Tataristan’da ciddi yatırımları bulunuyor. Türk Hava Yolları’nın da başkent Kazan’a direkt seferleri var. İki Oda’nın iş insanlarını bir araya getirerek, bu birlikteliği artırabiliriz. Bu yüzden online B2B yerine, fiziki B2B’ler düzenlememiz şart.”
SEKTÖRLER BELİRLENMELİ
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 361 milyon dolar olduğunu hatırlatan Dr. Kuralay, iki ülke için de tatmin edici seviyede olmayan ticaret hacminin en az iki katına çıkarılması gerektiğini belirtti. Dr. Kuralay, “Hedefe ulaşmak için İTO ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası, sektör belirleyerek ilerlemeli. Türk firmaları inşaattan tekstile, gıdadan elektronik eşyaya birçok sektörde küresel anlamda büyük başarılara imza atıyor. Türk iş insanları olarak biz büyük hamleler yapmaya hazırız” diye konuştu.
ORTAK MARKA
Türkiye ve Tataristan’ın inşaat, enerji, gıda, sağlık, tekstil, madencilik ve turizm olmak üzere birçok sektörde yüksek işbirliği potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Kuralay, “Farklı sektörlerde güçlü yanlarımızı keşfederek Avrasya coğrafyasına Türkiye-Tataristan işbirliği ile bir ve ortak marka oluşturmalıyız” önerisinde bulundu.
TÜRKİYE ROL MODEL
Türk iş insanlarının birçok konuda Tatar iş alemine rol model olduğunu söyleyen Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Marat Akhmatov, “Tataristan’ın inşasında Türk firmaları liderliği elinde bulunduruyor. Türk müteahhitleri için önemli bir pazarız.
Ayrıca birçok sektörde Tataristan’a rol model olan Türkiye’de TOBB ve İstanbul Ticaret Odası’nın işleyişine hayran kaldık. TOBB ve İTO’dan öğrenmemiz ve uygulamamız gereken çok bilgi var” dedi.
EN ÇOK NE ALIYOR?
Makinalar ve mekanik cihazlar, organik kimya ürünleri, kauçuk, metaller, tekstil, gıda, mineral yakıt ve ahşap ürünleri.
EN ÇOK NE SATIYOR?
Mineral yakıtlar, ham petrol, organik kimya ürünleri, kauçuk, işlenmiş ahşap, metaller ve ürünleri.
https://www.itohaber.com/haber/guncel/220178/tataristan_ile_hedef_ticareti_ikiye_katlamak.html
Tataristan’daki bilişim şirketlerinin geliri ₽177 milyara ulaştı
Yıllar süren sistematik çabalar sayesinde Tataristan’da güçlü bir bilişim endüstrisi…