Anasayfa Röportajlar Taliye Minnulina:”Ajansımızın kapıları her zaman Türk yatırımcılara açık
Röportajlar - Mart 20, 2020

Taliye Minnulina:”Ajansımızın kapıları her zaman Türk yatırımcılara açık

Turktatar.com sitesi olarak Tataristan Yatırımları Geliştirme Ajansı Başkanı Taliye Minnulina ile görüşerek ajansın çalışmaları, Tataristan’a yatırım yapma avantajları, cumhuriyetteki Türk şirketlerinin çalışmaları konusunda bir söyleşi gerçekleştirdik.

Taliye Hanım Tataristan Yatırım Ajansından bahseder misin? Ajansın ana hedefleri nelerdir?

Elbette yatırımcılara yardım etme bizim ana amacımızı oluşturuyor.Tataristan’a yatırım yapmak kolay ve basittir: bir yatırımcı bize geliyor ve biz ona yatırım projesinin her aşamasında destek oluyoruz. Çünkü her yatırımcı Tataristan’a bir yarar sağlıyor: vergi ödüyr, iş ortamı yaratıyor ve böylece sosyal yarar oluşturyor. Biz bu şekilde “tek pencere” prensibi üzerinden çalışıyoruz. Hükümet düzeyinde çok iyi bir iletişim sistemimiz var.Tataristan Yatırımcılar Kulübü üyeleriyle yaptığımız çalışmaların bir parçası olarak, iş ilişkilerini güçlendiriyoruz, devlet yetkilileri ile iş dünyası arasındaki diyalogu kurmadaki engelleri kaldırıyoruz ve yeniden yatırımları teşvik ediyoruz.

Tataristan’da kaç yabancı şirket çalışıyor?

Tataristan, Rusya pazarına uluslararası bir giriş noktasını oluşturuyor. Geçen yıl, Tataristan’da 1000’den fazla yeni şirket çalışmaya başladı. Yıl sonu verilerine baktığımızda, cumhuriyette her üç günde bir yabancı sermayeli bir şirketin ortaya çıkıyor ve trend devam ediyor.

En büyük yatırımcılar hangi ülkelerden geldi?

Son 15 yılda, dünyanın 79 ülkesinden gelen şirketler yatırımcılarımız oldu. Bunlardan Türkiye, hacim açısından ilk sırada yer alıyor. Tataristan’a yapılan yabancı yatırımların yaklaşık dörtte biri oradan geldi. Türk yatırımcıları Tataristan’a 2,5 milyar dolardan fazla yatırım yaptılar ve yatırım yapmaya devam ediyorlar. Avrupa ülkelerinden en çok yatırım yapanlar da Fransa ve Almanya. ABD ve Çin ilk beş uluslararası yatırımcı arasında yer aldı.

Sizin de söylediğiniz gibi Tataristan’a yatırım konusunda Türkiye lider konumda. Türk şirketleri en çok hangi alanlarda yatırım yapıyor, onlar hangi yatırım alanlarıyla ilgileniyorlar?

Türk yatırımcılarının projelerinin çoğu inşaat, sanayi alanlarıyla ilgili. Böylece Tataristan topraklarında inşaat malzemeleri, cam, kağıt ürünleri (peçete, vb.) üretiyorlar. Şu anda tarım, mobilya ve plastik ürünlerin üretimi alanındaki projeleri konusunda görüşmeler devam edyor.

Türk şirketleri de dahil olmak üzere yabancı yatırımcılara Tataristan’da hangi ayrıcalıklar tanınıyor?

Tabii ki biz Rusya’daki en iyi yatırım altyapısına sahibiz: çalışmaya hazır mühendislik altyapısına sahip 100 sanayi sitesi var, ülkede federal vergi avantajları olan en fazla bölge Tataristan’dadır. Bizde iki özel ekonomik bölge ve 5 öncelikli sosyal ve ekonomik kalkınma bölgesi mevcuttur.

Rusya’da standart gelir vergisi oranı yüzde 20 ise, Alabuga SEZ ve Innopolis SEZ’de ise yatırımcılar için vergiler ilk 5 yılda yüzde 2, sonraki 5 yılda yüzde 5, sonraki 10 yılda yüzde 13,5; TOSER için – ilk 5 yılda yüzde 5, sonraki 5 yılda yüzde 12’dir.

Standart orandaki emlak vergisi normalde yüzde 2,2’dir, bizim SEZ’lerde bu oran 10 yıl boyunca yüzde 0 ve TOSER’de de yüzde 0’dır.

Rusya’daki arazi vergisi yüzde 1.5, SEZ Alabuga’da – 10 yıl boyunca yüzde  0, SEZ Innopolis’te – 5 yıl boyunca yüzde 0, TOSER’de – yüzde 0.

SEZ “Alabuga” ve SEZ “Innopolis”’te  ulaşım vergisi – 10 yıl boyunca yüzde 0, TOSER’de – yüzde 0.

Ülke genelinde gümrük vergileri, Innopolis Özel Ekonomik Bölgesi’nde olduğu gibi, ithal edilen malların isim grubuna bağlıdır, ancak Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nin yanı sıra ordaki şirketler için bir gümrük vergisi yoktur.

SEZlerde gümrük işlermleri bir elektronik posta, elektronik beyanname ile 3 saatte hallediliyor.

Standarda göre sosyal sigorta kesintileri yüzde 30’dur, ancak SEZ Alabuga’da – teknoloji-yenilikçi faaliyetler için yüzde 28, SEZ Innopolis’te – yüzde 14, TOSER’lerde – yüzde 7.6 oranında sosyal sigorta kesintileri yapılır.

SEZ “Alabuga”, Rusya’daki endüstriyel üretim türünün en büyük özel ekonomik bölgesidir. Ülkenin tüm ekonomik bölgelerinde yaşayanların gelirlerinin yaklaşık yüzde 50’sini ve endüstriyel üretim türündeki SEZ sakinlerinin gelirlerinin yaklaşık yüzde 80’ini SEZ “Alabuga” oluşturmaktadır. SEZ Alabuga’da Ford-Sollers, “3M”, “Rockwool”, “Air Liquide”, “Armstrong”, “Hayat”, gibi önde gelen uluslararası şirketler çalışmakta.

Tataristan’da ülkemiz için yeni teknolojiler üretiliyor, test ediliyor ve tanıtılıyor. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rusya’nın Yenilikçi Bölgeler Derneği Başkanlığını yürütüyor. Dijital ekonomi çağına geçmek için çok şey yapıyoruz. Yenilikçi çözümlerin geliştirildiği ve ticarileştirildiği, teknoloji parkları ağı, nanoteknoloji merkezi, mühendislik merkezleri, dijital teknoloji merkezi ve robotiklerin oluşturulduğu yeni teknoloji uzmanları için özel bir ekonomik bölgeye sahip ilk Rus İT şehri Innopolis kuruldu. Burada “Yandex”, “Sberbank-Technology”, “Tinkoff Geliştirme Merkezi”, “Schneider Electric” (Fransa), “Soramitsu Labs” (Japonya) gibi büyük şirketler çalışmakta.

Tataristan’da faaliyet gösteren Türk yatırımcıların potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Tataristan topraklarındaki tüm Türk projelerinin başarılı olduğunu söylemek istiyorum. Örneğin “Kastamonu Entegre”, “Hayat Kimya”, “Şişejam”, “Coşkunöz”, “Koluman”, “Tirsan Kardan”, “Saraç Makina” ve diğerleri de dahil olmak üzere oldukça başarılı olduğuna inanıyorum. En büyüklerinden biri, Türk yatırımcıları tarafından restore edilen kültürel bir miras alanı olan Şamov Hastanesi, şimdi Tasigo’nun beş yıldızlı Kazan Palace Hotelidir.

Tataristan ve Türkiye kültürel ilişkiler bakımından çok yakın, bu yakın ilişkiler yatırımcıları da etkiliyor mu?

– Biz Türk halkı ile kardeş ilişkilerimize değer veriyoruz. Tataristan nüfusunun yarısı da Müslüman. Tabii ki, ortak bir tarih, kültür, gelenekler birbirimizi mükemmel bir şekilde anlamamızı, ekonomik alanlar da dahil olmak üzere güçlü bir güvene dayalı ilişkilerin ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor.

Çalışma ziyaretleri ile sık sık İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Bursa’yı ziyaret ediyoruz.

Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı’nda Türkçe, İngilizce ile birlikte konuşulmakta.

İstanbul’da, Tataristan Cumhuriyeti’nin Türkiye Yetkili Temsilciliği, Tataristan’da da  Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu bulunuyor.

Ayrıca Ajansımızın yatırım portalımız olan invest.tatarstan.ru sitesini Türkçe olarak da yürütüyoruz.

Yatırım Ajansımız Türkiye’den Bakanlar, Valiler ve Türk iş delegasyonları temsilcileri tarafından düzenli olarak ziyaret edilmekte. Örneğin geçen ayın sonunda, Bursa’dan Tataristan’a gelen Türk şirketlerinin tam anlamıyla bir iş misyonu gerçekleştiğini söyleyebilirim.

Türkiye ve Tataristan ilişkileri en üst düzeyde devam etmektedir. Aralık 2016’da Ankara’da Rüstem Minnihanov ve Recep Tayyip Erdoğan, ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişimi üzerine görüşmeler yaptılar ve bu görüşmeye katılmak benim için büyük bir onur oldu. İşbirliğini genişletmek için bir çok fırsat var. Ajansımızın kapıları her zaman Türk yatırımcılara ve ortaklarına açık. Biz her gün 24 saat ortak başarıya ulaşmak için çalışıyoruz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Habere Bakınız

Forum-maraton “Benim işim. WB ile başlayın”

14 Ekim’de eğitim forumu maratonu “Benim İşim. En büyük pazar olan Wildberries ile b…