
Serkan Aslan: “Kazan’da bir Türk yoğunluğu hissediliyor”
2019 yazında Tataristan başkenti Kazan’ın tarihi binasında inşaat ve restorasyon çalışmalarını Türk şirketi Polimeks’in gerçekleştirdiği beş yıldızlı Kazan Palace by Tasigo Oteli açıldı. Türktatar.com olarak bu otelin Genel Müdürü Serkan Aslan ile kısa bör söyleşi gerçekleştirdik.
Serkan bey söyleşimizi Kazan Palace Otelinin özelliklerinden bahsederek başlamak istiyoruz.
Şu an otelimizde 66 oda mevcut. Bunların 34’ü standart oda. Odaların hepsi yeni teknoloji ile donatılmış. Hepsinde özel servisler mevcuttur.
Bunlardan bir tanesi 250 metre karelik suit oda, 13 tanesi de grand suite dediğimiz 60 metre karelik odalarımızdır.
Otelimiz toplam 4 kattan oluşuyor.
Şunu da belirtmek isterim ki seneye odalarımızın sayısı artacakttır.
Misafirler geldiklerinde neler bulabiliyorlar Kazan Palace Otel’de?
Biz kendimizi sadece bir otel olarak değil de bir kompleks olarak nitelendiriyoruz. Bir misafir buraya geldiğinde bizim GO SPA’mızdan yararlanabilir, havuza, saunaya, stringrooma, Türk Hamamına girebilir, kendine özel masaj salonlarında masajını yaptırabilir ve dinlenme odalarına geçebilir. Böyle bir dinlenmeden sonra çok konforlu odalarımıza geçip geceyi orda sürdürebilir. Biz böyle bir özelliğe sahibiz.
Bu otelin asıl özelliği gidip yatacağınız otel değil bir kompleks olmasıdır. Kapıdan içeri girdikten sonra bütün gününüzü geçirebilecğiniz bir yerdir burası.
Bizim bir de Cyrstal Ballroomum isimli 570 metre kare bir alana sahip bir salonumuz da var. Burda da düğün gibi çeşitli etkinlikler düzenlenebiliyor.
Kompleks o kadar çok fonksiyonlu ki burda hem iş görüşmesi yapabilirsiniz, dinlenebilirsiniz, yüzebilir, spor yapabilir ya da farklı eğlence mekanlarımızda zamanınızı geçirebilirsiniz. Çok farklı özellikleri içinde barındırıyor. Otel olarak da bütün bu servisleri vermeye çalışıyoruz.
-Otelin mutfağına bakacak olursak otel konukları hangi yemeklerin tadına bakabilecek?Türk yemekleri mevcut mudur?
Otel mutfağında Türk dokunuşu tabii ki var. Sonuçta biz uluslararası bir Türk firmasıyız. Bu yüzden menümüze baktığınızda Türk dokunuşlarını mutlaka göreceksiniz. Mesela bizim mezelerimiz, bazı salatalarımız ve bazı et yemekleri mutlaka Türk mutfağındandır. Bunun yanında da uluslararası bir mutfağımız var. Aşçı başımız Türk, diğerleri hem lokal arkadaşlar ve diğer ülkelerden gelen arkadaşlarımız var.
–Kazan Palace sadece otel olmakla beraber aynı zamanda konferanslar, önemli toplantılar, çeşitli büyük organizasyonlar için de elverişli imkanlara sahip. Ve Kazan sanırım böyle bir otele son zamanlarda ihtiyac da duyuyordu…
Dediğim gibi burası çok büyük bir kompleks. Sadece 66 odadan inbaret değildir. Çeşitli toplantı odaları, 570 metre karelik Cysrtall Ballroom da var. Burası ikiye bölünebiliyor ve aynı anda iki etkinlik yapılabiliyor.
Bunun dışında da meetin cpace dediğimiz salonlarımız var. Bunların yapıları daha küçük ve 30-40 kişilik gruplar için daha uygun. Yani şunu demek istiyorum insanlar otelimize gelip hem toplantılarını, etkinliklerini düzenleyebilirler hem de aynı zamanda dinlenedebilirler.
Neden otel için bu binayı seçtiniz ve yatırımı da Kazan’a yapmayı düşündünüz?
Tasigo buranın işletmecisi asıl yatırımcısı da Polimeks Şirketidir. Bu tamamen Polimeks ve yatırımcı ile alakalıdır.
Ben ek olarak şunu söyleyebilirim. İnsanların otel deyince akıllarına öncelikle İstanbul veya Antalya, Rusya’da ise Moskova veya Sankt Petersburg şehirleri gelir. Ama Eskişehir ve Kazan’da otellerimizin olması kendine has şehirlerde kendine has oteller olmaları bence.
-Serkan bey otelin çalışmasına kısa bir zaman geçmesine rağmen arkaya bir dönüp bakacak olursak, Kazan Palace Otelini en çok kimler tercih ediyor, bugüne kadar kimlere ve hangi etkinliklere ev sahipliği yaptı Kazan Palace?
Kazan Palace Oteli’nin açılmasına daha kısa bir zaman geçmesine rağmen biz birçok ünlü ismi ağırladık.
Örneğin Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı burdaydı. Türkmenistan Finans Bakanı geldi. Almanya’nın 2005-2009 arası Merkel Kabinesinde Finans Bakanlığı yapan misafirimiz oldu. Bunların dışında Türk Pop Starı Tarkan geldi. Kazan konseri esnasında 3 gece bütün grubu ile bizde konakladı.
Açılışından önce Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov geldi, etkinliklere katıldı. Onun dışında Tataristan Başbakanı olsun çeşitli Bakanlar olsun bir kaç kez ziyarette bulundular.
Bizim etkinlikler o kadar çok ki hem devlet bağlantılı etkinlikler hem özel eğlence etkinlikleri yapılıyor. Biz haftada ortalama iki farklı büyük etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz.
Konaklama bazında da daha çok hafta sonları dinlenme amaçlı gelen misafirlerimiz daha çok. Ama yavaş yavaş bilinirliğimiz arttıkça da haftaiçi Kazan’a iş seyaheti yapan misafirlerimiz de gelmeye başlıyor.
-Tataristan’ı, Kazan’ı görmek isteyen Türk turistlere neler tavsiye edersiniz?
Türkiye ile Tataristan’ın kültürel alanda çok ortak noktası var. Nasıl Türkiye hem oryantal kültürle modern kültürün birleştiği yerse, Tataristan’da bu daha da yoğun bir şekilde hissediliyor. Burası bir kaç kültürün birleştiği yerdir. O yüzden Tataristan ile Türkiye’nin çok ortak noktası var.
Tataristan’ın bir de çok güzel doğal güzellikleri var. Kazan ve etrafında hem yazın hem kışın görülmesi gereken mekanlar var.
Burda Türkler hiç yabancılık çekmiyor bence.
Tataristan’ın turizm anlamında gelişen bir endüstrisi var. Kazan her yıl ortalama bir büyük organizasyon düzenleniyor.
Geçen yıl Dünya Kupası maçları, ondan önce Federasyon Kupası, Dünya Yüzme Şampiyonası, Üniversiade Oyunları v.s. gibi etkinlikler düzenleendi.
Bu sene de WorldSkills etkinliği düzenlenecek. Devletin de sürekli desteği var ve özel sektörün de desteği devam ederse turist sayısı anlamında bir artış yaşanacaktır diye düşünüyorum.
Kazan çok güvenli bir şehir bir de. Gecenin üçünde dışarı çıkıp eğlenebiliyor gezebiliyor veya bir yerden bir yere gidebiliyorsunuz. Bunlar çok büyük avantajlar buraya gelecek insanlar için.
Dediğim gibi çok kültürlü bir şehir olması Kazan için büyük bir avantaj. Yabancı misafir gelişinin arttığını da görüyorum. Bu da şunu gösteriyor ki Kazan tanınmaya başlıyor. Kazan’ın bilinirliği artıyorsa bizim otelimize de etki ediyor. Sonuçta şehrin içinde şehri etkileyen bir yapıyız bizler. Yani karşılıklı etkileşimimiz var.
Şu an için hem Kazan hem Tataristan için olumlu bir tablo var. Umarım bu şekilde devam eder. Turizm alanına devletten gelen destekler olduğu gibi sürerse ve özel teşebbürler de teşebbüslerini devam ettiği sürerse ve herhangi bir ekonomik sorunla karşılaşılmadıkça bunun artarak devam edeceğini düşünüyorum.
Bir de Kazan’da Türkiye’nin başkonsolosluğu faaliyet göstermekte ve İstanbul’dan Kazan’a haftanın her gününde THY’nın uçak seferleri düzenlenmekte. Bildiğim kadarıyla yüzde 95 doluluk oranına sahip uçuşlar bunlar.
Bir de otelcilik öncesinde bir Türk inşaatçıları geçmişi var buranın. Tataristan’da bir çok büyük firmanın büyük yatırımları var. Burda Kazan Başkonsolosluğunun devam eden kültürel faaaliyetleri başka aktiviteleri de var.
Bunların hepsini birleştirdiğiniz zaman Kazan’da bir Türk yoğunluğu hissediliyor ve her sektörde artarak da devam ediyor.
-Geleceğe ilişkin planlarınız nelerdir?
Otelimiz dediğim gibi 66 odalık bir otel. Şimdi yan tarafmızda da 96 odalık bir ekleme yapıyoruz. Yani bu otelin ikinci kısmı olarak düşünebiliriz onu. Umarım 2020 Temmuz veya Ağustos gibi bitmiş ve faaliyete geçmiş olur. Planlanan o. O ikinci bölümümüzün de bitmesi ile bizim bu kompleksimiz tamamlanmış olacak.
Yani 2020’nin Ağustos’una burası 162 odalı 6 tane farklı menüsü olan, 1 ballromu, 4 tane farklı etkinlik salonu olan çok büyük bir komplekse dönüşecek.
Kazan’ın böyle bir otele ihtiyacı var mı? Tabii ki var. Kazan’da arzı yapmazsanız bile bir talep var. Buna bir de arzı eklerseniz bu iki yıl içinde çok güzel şeyler olur diye umuyorum.
BRICS Liderler Zirvesi, gelecek yıl Kazan’da düzenlenecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle 2024’te Rusya&…