Rusya’da yabancılar için yeni düzen
Rusya’da yabancılar ve vatandaşlık rejimini liberalleştirme adımlarına bir yenisi ekleniyor.
Rusya İçişleri Bakanlığı, yabancıların ülkede bulunma hakkını, göçmen rejimlerini ve vatandaşlık hukukunu reforme eden bir yasa tasarısı hazırladı. Başkan Vladimir Putin’in verdiği talimat çerçevesinde yapılan çalışmanın yakında yasalaşması bekleniyor.
Bakanlığın internet sitesinde, yabancıların Rusya’ya giriş ve Rusya’da kalma kurallarını değiştiren yasa tasarısı tartışmaya sunuldu.
GEÇİCİ OTURMA İZİNLERİNİN (RVP) TAMAMEN KALDIRILMASI GÜNDEMDE
Bakanlık, özellikle, geçici oturma izinlerinin (RVP) tamamen kaldırılmasını önerdi. RVP, bir yabancı ülke vatandaşına belli süreliğine verilen veya vatandaşlık almadan önce Rusya’da yasal olarak yaşama ve çalışma hakkı veren bir statü olarak biliniyor.
Tasarıda, İçişleri Bakanlığı Rusya’da kalmak isteyen yabancılar için üç kategori oluşturulması teklif ediliyor:
1) Kısa süreli konaklama rejimi (Bir takvim yılı boyunca toplamda en fazla 90 gün)
2) Uzun süreli kalış rejimi (Daimi ikamet izni almadan bir takvim yılı boyunca toplam 90 günden fazla)
3) Daimi ikametgah – (sınırsız)
Rusya’da mevcut uygulamada daimi (VNJ) ve geçici (RVP) oturum esası geçerli.
Turkrus.com’un haberine göre yasa tasarısı, Rusya’da yabancı bir vatandaşına verilecek ikamet kimliğinin (daimi ikamet belgesi kastediliyor) 10 yıllık süre için düzenleneceği ve daha sonra değiştirilmesi gerekeceği vurgulanıyor.
GÖÇ REJİMLERİNDE REFORM ÖNERİSİ
Devlet Başkanı Putin, Mart 2020’de göç rejimlerinde reform önermişti. Putin, bu alandaki mevcut normların “yeterince açık ve konsolide olmadığını” ve bilgi teknolojilerinden düşük düzeyde yararlanıldığını vurgulamıştı.
Putin, geçici oturma izni uygulamasının “modası geçtiği için” kaldırılmasını önerdi.
Putin, Rus vatandaşlarının yabancı ülkelerde yaşayan yakın akrabalarının yanı sıra Rusya’ya çalışmak veya okumak için gelenler için vize almayı büyük ölçüde kolaylaştıracak yeni yasayı da geçen hafta imzaladı.
Yasa, Rus vatandaşlarının yurt dışından gelecek akrabalarına davetiyeye gerek duyulmadan uzun süreli özel vize verilmesini mümkün kılarken, akraba olarak nitelendirilen kategoride eşler, çocuklar, tam veya üvey erkek ve kız kardeşler ile Rus vatandaşı olan çocukların büyükbaba ve büyükanneleri de bulunuyor.
Bu kategorideki yabancı vatandaşların vizelerinin geçerliliği 1 yıla çıkarılırken, yabancıların daha önce her 180 günlük süre içerisinde 90 günü geçmemesini içeren kalış süresi kısıtlamaları da iptal edildi. Buna göre Rus vatandaşlarının yabancı akrabaları, sahip oldukları 1 yıllık vize süresi içinde istediği kadar ülkede kalabilecek.
LİBERALLEŞTİRME ADIMLARI ATILIYOR
Rusya’da bir süredir yabancılar ve vatandaşlık rejimini liberalleştirme adımları atılıyor.
Şubat ayında konu “Rusya vatandaşlığı için yeni kolaylık” başlığı ile gündeme gelmişti.
Yabancı ülke pasaportu taşıyanların Rusya vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran yasa tasarısı hükümet tarafından son şekli verilerek parlamentonun alt kanadı Duma’ya yollanmıştı. Tasarı, hem Rusya vatandaşı ile evli olanlara süre kolaylığı getiriyor, hem de Rusya vatandaşı olmak için mevcut vatandaşlıktan çıkma şartını kaldırıyordu.
EVLİLİKTEN BİR YIL SONRA BAŞVURULABİLECEK
Diğer yandan Rusya vatandaşı ile evli olan yabancılar artık 5 yıl değil, evlilikten 1 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilecek. Böylece geçici ve daimi oturma izni sürelerini tamamlamak gerekmeyecek. Ancak uzmanlar evlilik sonrası en az 1 yıl Rusya’da yaşama şartı gerekip gerekmeyeceğinin metin açıklandığında anlaşılacağını vurguluyor.
MEVCUT VATANDAŞLIKTAN ÇIKMA ŞARTI ARANMAYACAK
Bir başka önemli nokta ise Rusya vatandaşlığı almak için mevcut vatandaşlıktan çıkma şartı da aranmayacak.
Daha önce Rusya vatandaşlığı almak isteyenlerin önce Türk vatandaşlığından çıktıklarını noter kanalıyla resmen Rus resmi makamlarına bildirmesi gerekiyordu. Ancak yeni yasanın ikinci vatandaşlığı sorun yapmamasıyla, artık hem Türk hem de Rus pasaportu taşımakta bir engel olmayacak.
Rusya’nın daha önce “diğer ülke vatandaşlığından çıkma şartı” uygulayan katı tutumuna rağmen Türkiye zaten vatandaşlarının ikinci ülkeden pasaport almasına karşı çıkmıyordu. Şimdi Rus tarafının çifte vatandaşlık sorunu çözüldü.
Yeni yasaya göre, 18 yaşından büyük Rus vatandaşı çocuğu olan yabancılar kolaylaştırılmış yoldan hızlı sistemle Rusya vatandaşlığı için başvurabilecek.
Ortak çocuk sahibi olduğu eşi ya da ebeveynlerinden en az biri Rusya vatandaşı olan ve Rusya’da yaşayan yabancılar da bu haktan yararlanabilecek.
Rusya’da bu yılbaşında, vasıflı yabancıları ülkesine çekebilmek için bir kolaylık önerilmiş, VKS tabir edilen yüksek nitelikli yabancı uzmanlara ve ailelerine daimî oturum izni verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırlanmıştı.
Tasarı, vasıflı uzman yabancılar için aylık gelir sınırını 167 bin Ruble’den 250 bin Ruble’ye yükseltilmesini öneriyordu. Mevcut yasaya göre, geçici oturma izni (VNJ) işverenle imzalanan çalışma sözleşmesi süresi ile sınırlı kalıyordu.
Rusya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2020 yılında 62 bin 700 yabancıya çalışma izni verildi. VKS vizesi verilen yabancı sayısı ise 20 bin 500.
Tataristanlı çiftçiler 2024 yılı başından bu yana 14,6 milyar ₽ tutarında yardım aldı
2024 yılında Tataristan çiftçileri 14,6 milyar ruble tutarında mali yardım aldı ve bunun 1…