Michelin Yıldızı’nın, ünlü lastik üreticisi Michelin ile doğrudan bir bağlantısı olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu bilgi, birçok kişi için şaşırtıcı olabilir. Ancak evet, doğru duydunuz
Michelin Yıldızı’nın, lastik üreticisi olan Michelin ile ilintili olduğunu duyduğunuzda şaşırdınız mı? İlk etapta, Michelin adını duyduğunuzda aklınıza hemen lastikler gelir, değil mi? Ancak bu yıldız şu anda restoranlar için uluslararası bir başarı ölçütü olarak kabul ediliyor. Michelin Yıldızı’nın kökenleri ise Michelin lastiklerine kadar uzanıyor.
1889 yılında Fransa’da yaşamakta olan André ve Edouard Michelin kardeşler, soyadlarından esinlenerek Michelin Lastikleri adını verdikleri bir şirket kurdular.1990’ların başında ise, müşterilerine özel bir hizmet sunarak şoförlerin ve yolcuların yolculukları sırasında yemek yiyebilecekleri ve konaklayabilecekleri mekanlar ve tamirciler ile benzin istasyonlarını bulabilecekleri bir rehber hazırladılar.
Bu rehber ile hedeflenen müşterilerine yolculukları boyunca rahat ve konforlu bir deneyim sunmaktı. Yıllar boyunca bu kılavuz, bir denetleme ekibinin gözetiminde restoranlara yıldızlar vererek yeme-içme sektörünün en saygın değerlendirme sistemine dönüştürdü ve geniş çapta tanındı.
Michelin, sadece restoranları değerlendirmekle kalmadı ve aynı zamanda otelleri de kapsamlı bir şekilde incelemeye ve derecelendirmeye başladı. Bu durum, Michelin’in sektördeki etkisini ve kapsamını daha da genişletti. Bu nedenle Michelin’in verdiği yıldızlar ve derecelendirmeler hem restoranlar hem de oteller için büyük önem taşımaya başladı.Birçok kişi bu prestijli ödülün restoranın dekorasyonu, servis kalitesi veya ambiyansı gibi unsurlara dayandığını düşünür. Ancak aslında durum böyle değildir. Michelin Yıldızı, öncelikle seçilen ürünlerin kalitesi ve içeriği üzerine odaklanır. Bu nedenle bir restoranın Michelin Yıldızı alabilmesi için sunulan her bir yemeğin mükemmel bir şekilde hazırlanmış olması ve kullanılan malzemelerin en üst düzeyde olması gerekmektedir.
Bu durum restoranın yemeklerinin sadece lezzetli olmasını değil aynı zamanda müşterinin damak zevkine hitap etmesini de sağlar.
Yemekte kullanılan malzemenin seçkin kalitesi, pişirme ve hazırlama sürecindeki maharet, sunumda sergilenen yaratıcılık, siparişin maliyetine uygun değer sunumu ve bu standartların sürekli bir biçimde tatbik edilmesi, 78 yıllık bir süreçte belirlenmiş kurallardır. Yemeğin sunulduğu mekanın havası, menünün ve mekanın konseptinin birbirini tamamlaması, hizmetin üstün kalitesi, hijyen koşulları, restoranın özgün ve butik bir yapıya sahip olması, şefin kendi restoranını yönetiyor olması ise dikkate alınan diğer önemli kriterler arasında yer alır.Michelin, deneyimli, tutkulu ve başarılı müfettişlerle çalışmayı tercih ediyor. Bu müfettişler, işlerini o denli ciddiye alıyorlar ki yaptıkları işi ailelerinden dahi saklıyorlar. Gizlilik, onların işlerinin ayrılmaz bir parçası. Müfettişler, incelenecek mekanlara gizli bir müşteri gibi giriyorlar ve belirlenen kriterlere göre değerlendirmelerini yapıyorlar. Sonrasında ise sessizce ayrılıyorlar.
Michelin Yıldızı’na sahip restoranlar dünya genelinde 480 adet. Bu restoranların 349’u prestijli bir yıldıza sahipken, 81’i iki yıldızlı ve 50’si ise üç yıldıza sahip. Türkiye’de Michelin yıldızına sahip olmaya layık görülen toplam 5 adet restoran bulunur. Mikla, Nicole, Araka ve Neolokal isimli dört restoran mükemmel lezzetleri ve hizmetleriyle birer yıldız almayı başardı. Ancak asıl başarıyı elde eden Fatih Tutak oldu. Kendi adını taşıyan restoranıyla iki yıldız kazanarak, bu alanda çıtayı bir adım daha yükseltti.
Michelin Yıldızı, bir şefin kariyerindeki en parlak madalya olabilirken bazen de acımasız bir kılıç olabiliyor.Bunun en basit örneği ise 1966 tarihinde tek yıldızını kaybeden Şef Alain Zick’in intihar etmesidir.onedio.com