
Kastamonu Entegre Rusya Genel Müdürü Ali Kılıç: “Alabuga tesisimizle, MDF ve laminat parke ürün gruplarında Rusya’da pazar lideri olmayı başardık”
TürkTatar.com olarak Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nde yer alan SEZ Alabuga’da faaliyet gösteren Kastamonu Rusya Şirketi Genel Müdürü Ali Kılıç’la bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ali Bey, röportajımıza Rusya’daki faaliyetlerinizden bahsederek başlayabilir miyiz?
Rusya Federasyonu, Tataristan Cumhuriyeti, Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’ndeki ilk MDF tesisimizi 2014 yılında faaliyete geçirdik. Buradaki ikinci MDF hattımız ise 2016’da üretime başladı. Dünyada tek çatı altında üretim yapılan en yüksek kapasiteli MDF tesislerinden olan Rusya tesisimiz, bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla, yılda 1 milyon m3 MDF ve 35 milyon m2 laminat parke üretim kapasitesine ulaştı. Bu üretim hacmi ile ülkenin en büyük MDF üreticisi konumuna geldik. Ayrıca, MDF ve laminat parke ürün gruplarında %30 pazar payı ile Rusya’da pazar lideriyiz.
Kastamonu Entegre Rusya uzun süredir Tataristan’da faaliyet gösteriyor. Acaba Tataristan’da yatırım yapmanın avantajları nelerdir?
Birçok sektörde olduğu gibi, ağaç bazlı panel sektöründe de ham maddeye olan yakınlık üretimde büyük avantaj sağlıyor. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Rusya Federasyonu da, topraklarının %45’ini oluşturan ormanlık arazileri ile sektörümüzün en önemli ham madde tedarikçileri arasında yer alıyor. Ayrıca, bu coğrafyada tesis sahibi olmak ekonomik işbirlikleri ve ihracat açısından da büyük fırsatlar sunuyor. Gerek gelişen imalat sanayi, gerekse Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere hinterlandında bulunan diğer pazarlara erişim açısından yatırımcılara ciddi avantajlar sağlıyor. Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rüstem Minnihanov’un yatırımcılara olan ilgisi ve desteği de burada yatırım yapılmasında ve yatırımlara devam edilmesinde önemli rol oynuyor.
RF Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi’nin arazi, altyapı ve vergi teşvikleri gibi avantajlara sahip olması, lojistik açıdan uygunluğu, ham madde ve enerji kaynaklarına yakınlığı, yurt dışında yeni bir yatırım yapmamızda ve Rusya’yı seçmemizde özellikle etkili oldu.
Tataristan’da ürettiğiniz ürünler hangi ülkelere ihraç ediliyor?
Tataristan’daki üretimimizin %25-30’unu, komşu ülkeler ve Avrasya pazarının da içinde bulunduğu yaklaşık 30 ülkeye ihraç ediyoruz. Kastamonu Rusya, sektöründe Rusya Federasyonu’nun en büyük ihracatçısı, Tataristan’ın ise 7. büyük ihracatçısı konumunda yer alıyor.
Rusya’da yatırımcı olarak buradaki müşterilerin satın alma kültürleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Rusya’nın potansiyeli çok yüksek bir tüketici profili olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomide mevcut büyüme eğilimini sürdüren ülkede, özel sektörün girişimleriyle sanayi tesisi ve altyapı inşaatları artarak devam ediyor. Buna bağlı olarak da yeni konut ve ofis talebinin artışını sürdürmesi öngörülüyor. Diğer yandan, Rus inşaat pazarında binaların neredeyse tamamının iç dekorasyonsuz teslim edilmesi ve tüketicilerin yaşam alanlarını kendi zevklerine göre dekore etme eğilimi nitelikli yapı malzemelerine olan talebin sürekliliğini sağlıyor. Yükselen orta sınıfla birlikte, kaliteli ve sağlıklı ürünlere yönelik talepte yaşanan artış da pazarın büyüme potansiyeline ilişkin umut verici bir tablo çiziyor.
Rusya ve Tataristan’da birçok ödül aldınız. Yatırımcı olarak buradaki başarınızın sırrı nedir?
Kastamonu Entegre olarak, yurt dışı yatırımlarımıza uzun süreli araştırma ve etütler sonucunda karar veriyoruz. Alabuga bölgesindeki yatırımımız için de incelemelere, tesisin kurulmasından çok önce, 2006 senesinde başladık. Bunun gibi büyük yatırım kararları alırken, şirketimize sağlayacağı ticari gücün yanı sıra, ekonomik, sosyal ve kültürel entegrasyon gibi konuları da gözeterek, hem kendi ülkemize hem de yatırım yapacağımız coğrafyaya maksimum fayda sağlamayı hedefliyoruz. Tataristan Cumhuriyeti’ndeki başarımızı da bu hassasiyetimize ve planlı çalışmalarımıza borçluyuz.
Siz yurt dışında kurulan en büyük Türk şirketleri arasında yer alıyorsunuz. Diğer ülkelerdeki yatırımlarınıza kıyasla Rusya’daki yatırımınızın büyüklüğü, yatırım önceliği ve sıralama bakımından nerede bulunuyor?
Ağaç bazlı panel sektöründe Rusya’nın en büyük MDF üreticisi konumundayız. Bu konuma Alabuga tesisimize yaptığımız stratejik yatırımlarla geldik. Kastamonu Rusya (LLC Kastamonu Integrated), tüm yurt dışı yatırımlarımız arasında hem en yüksek ciroya hem de en yüksek yatırım payına sahip. Türkiye dışındaki tek MDF ve laminat parke üretim noktamız olma özelliği taşıyan bu tesisimiz ile pandeminin oluşturduğu yeni koşulları dikkate alarak, ihracat rakamlarımızı ve pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.
Salgın döneminde nasıl bir yol izlediniz? Pandeminin artıları ve eksileri neler oldu?
Global ölçekte faaliyet gösteren bir şirket olarak pandemi sürecini, Türkiye’de henüz vaka görülmeden önce, faaliyette olduğumuz ülkelerde deneyimledik ve kendimizi bu sürece hazırladık. Sağlam dijital altyapımızın da desteğiyle genel merkez çalışanlarımız için uzaktan çalışma, üretimdeki çalışanlarımız için dönüşümlü çalışma ve vardiya değişikliği kararlarını hızlıca hayata geçirdik. Çalışmalarımızı özveriyle sürdürerek, üretime neredeyse tam kapasite ile devam ettik ve Çin’de yaşanan kalite problemleri ile beraber, Avrupa’nın yeni tedarikçisi konumuna geldik.
Tataristan’da yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına neler tavsiye edersiniz?
Rusya, coğrafi yakınlığı, 147 milyona ulaşan nüfusu, yeni altyapı yatırımları ve gayrimenkul projeleri ile önümüzdeki dönem de Türk yatırımcılar için stratejik önemini koruyacaktır. Türk yatırımcılarına sunulan ekonomik teşviklerin ve özel vergi düzenlemelerinin devam ettirilmesi, devlet kontrolündeki büyük yerel şirketlerle rekabet edebilmede stratejik öneme sahip. Tataristan Cumhuriyeti, Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nin (SEZ) bu anlamda önemli bir ihtiyacı karşıladığını söyleyebilirim. Nitekim Kastamonu Entegre olarak biz de 2016 yılından bu yana faaliyette olan Alabuga tesisimizle, MDF ve laminat parke ürün gruplarında Rusya’da pazar lideri olmayı başardık ve iki ülke yatırımcıları için de rol model olacak güçlü bir performans ortaya koyduk. Bu deneyimin, tüm firmalar için yol gösterici olacağına inanıyorum. Diğer yandan, DEİK Türkiye – Rusya İş Konseyi üyeliğimiz ile ticari diplomasi açısından ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmaya devam ediyoruz
BRICS Liderler Zirvesi, gelecek yıl Kazan’da düzenlenecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle 2024’te Rusya&…