Anasayfa Ekonomi İsmet Erikan: “Bir gün Türkiye’de “Başneft”i de göreceğiz”
Ekonomi - Şubat 25, 2020

İsmet Erikan: “Bir gün Türkiye’de “Başneft”i de göreceğiz”

İsmet Erikan: “Bir gün Türkiye’de “Başneft”i de göreceğiz”

T.C. Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan ve T.C. Rusya Büyükelçisi Mehmet Samsar Başkurdistan Cumhuriyeti başkenti Ufa’ya resmi ziyarette bulundular. Üç gün devam eden ziyaret sonrasında “Realnoye Vremya” internet gazetesine verdiği röpörtajda Başkonsolos İsmet Erikan bölgedeki Türkiye projelerinin hacmi, ikili ilişkilerdeki diplomatik yenilikler ve Türk-Başkurt İslam kardeşliği hakkındaki ayrıntılardan bahsetti. Bu yazıda röpörtajın özetini ana hatlar üzerinden vermeye çaışacağız.

Geçtiğimiz yıl verilerine göre Başkurdistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 250 milyon doları teşkil etmiştir ve bu rakamın ülkeler arasındaki kriz öncesi verilere (400-450 milyon dolara) ulaştırılması hedeflenmektedir. Bunun dışında Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaştırılması planlanmaktadır ve bu çerçevede Başkurdistan’nın büyük potansiyele sahip olduğu kaydedilmiştir. Başkonsolos Erikan Türk iş adamlarının bölgeye gelip yatırım yapmaya ve türlü projelerde yer almaya hazır olduklarını belirtti.

Günümüzde Başkurdistan yetkilileri Türkiye’nin finans merkezi olan İstanbul’da ticari temsilcilik açmaya düşünmektedirler ve büyük ihtimalle temsilcilik bu yılın ilk yarısında Başkan Radiy Habirov’un Türkiye ziyareti esnasında gerçekleştirilecektir. Buna karşılık olarak da Ufa’da T.C. Fahri Konsolosluğunun açılması planlanmaktadır. Bunula birlikte Türkiye şirketlerinin Başkurdistan’da gerçekleştirecekleri projeler arasında Ufa’nın doğusunda çıkış tunelinin yapılması, 3 No’lu Doğum evinin imarı, Ufa havalimanı yakınında Lojistik Merkezi’nin inşaa edilmesi ve işletilmesi ve de Demiryolu istasyonu karşısında 5 yıldızlı otelin inşaası bulunmaktadır. Sadece çıkış tunelinin yapılmasına 650 milyon dolarlık bir bütçe ayırılmıştır, dolayısıyla söz konusu projeler bölge ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Röpörtaj esnasında Başkonsolos Erikan Başkurdistan’nın büyük şirketlerinin de Türkiye’ye yatırım yapmaları gerektiğini ve bunun ikili ilişkiler için büyük önem taşıyacağını belirtti. Türkiye ithalatında büyük payı petrokemi sektörü kapsadığı için bu alanda imalatların geliştirilmesinde Türkiye’nin ihtiycı vardır, dolayısıyla bu bağlamda “Başneft”, “Gazprom Neftehim Salavat” ve “Ufa Motor İmalat Birleşmesi” gibi devlerin yurt dışı yatırım projelerinde ilk olarak Türkiye’yi düşünmeleri gerektiğini savundu.

Günümüzde Başkurdistan’da yol yapımı, havalimanı, hastahaneler inşaatı gibi pek çok büyük proje gerçekleştirilmekte ve bu projelerde Türkiye’nin de yer alması için ön çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında Başkurt balının dünyaya tanıtılması konusunda da dünyanın en büyük bal ihracatçısı olan Türkiye’nin Başkurdistan’a yardımı dokunabileceği belirtildi. Özellikle de balın uluslararası standartlara göre sertifikalandırılması için özel laboratuvarların kurulması konusunda.

İslam kardeşliği ve kültürel bağlar konusuna gelindiğinde Başkonsolos Erikan şu anda Ufa’da medrese ve “Ar-Rahim” Camii’nin inşaatı devam ettiğini belirtti ve bu bağlamda Rusya ve Başkurdistan Diyanetleri Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanlığıyla irtibatta olduğunu söyledi. İmkanlar çerçevesinde ikili ilişkilerin bu yönünün geliştirilmesi için Başkonsolosluğun gereken yardım ve desteği göstermeye hazır olduğu belirtildi. Bunun dışında Başkurdistan gazeteceleri için Türkiye’de staj yapma imkanlarının bulunduğunun ve 2019’da Ufa’fa büyük ilgi toplayan Türk Film Günleri Festivaline süreklilik kazandırılmasının gerektiğinin altı çizildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Habere Bakınız

Tataristan’da boşanma sayısı yüzde 8,3 azaldı

2024 yılının ilk dokuz ayında Tataristan’da boşanma sayısı 9 bin 874’e ulaştı;…