Anasayfa Ekonomi Fiyatlar kanatlandı: uçak biletleri neden bu kadar pahalı?
Ekonomi - Temmuz 19, 2024

Fiyatlar kanatlandı: uçak biletleri neden bu kadar pahalı?

Yılbaşından bu yana her ay fiyatları artan Rusya’da FAS uçak bileti fiyatlarını ne kadar takip etmeye çalışsa da yolcu taşımacılığının maliyeti artıyor. Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakan Yardımcısı Vladimir Poteshkin dün bir toplantıda, Ocak ayında büyümenin yüzde 14, Şubat’ta yüzde 18, Mart’ta yüzde 22, Nisan’da yüzde 11, Mayıs – Haziran’da yüzde 9 olduğunu söyledi. Hava yolculuğunun kullanılabilirliğini artırmaya yönelik tedbirler hakkında. Rusya’da ekonomi sınıfında 1 bin km başına ortalama uçuş maliyeti şu anda 8.473 ruble.

Aynı zamanda Tataristan’dan uçmak daha pahalı. Uçak biletinin maliyeti 1 bin km başına 10.630 rubleye ulaştı, bu da Ocak ayına göre %20 daha yüksek. Yıl boyunca (Haziran’dan Haziran’a kadar),  fiyat artışı% 18 oldu (o zaman 8.988 rubleye mal oldu). En pahalı fiyatlar yaz sezonunun başında Mayıs ayında kaydedildi – ardından Tataristan’da bir uçak bileti 10.753 rubleye mal oldu. Şu anda Rusya’da ortalama 7.868 rubleye bir bilet satın alınabiliyordu.

Kazan’dan Moskova’ya en popüler uçuşlardan birinde fiyatların yıl içinde nasıl değiştiğine daha yakından bakalım. Örneğin, geçen yıl 28 Temmuz’dan 31 Temmuz’a kadar hafta sonu Aeroflot ile yapılan bir uçuş 7.314 rubleye mal oldu. 2024 yılında, Temmuz ayının son hafta sonu (26-29) başkente yapılacak bir gezi şimdiden 9.116 rubleye mal olacak, yani dörtte bir daha pahalı. 2023’te Cuma günü yaz kalkışlı ve Pazar günü dönüşlü bir S7 uçuşu 7,1 bin rubleye mal oldu.

Yılın hangi döneminde olursa olsun popüler olan bir diğer destinasyon ise St. Petersburg. Geçen yıl Ağustos ayındaki bir Smartavia uçuşu 11.542 rubleye mal oldu. 2024 yılında aynı tarihlere yapılacak bir gezi 13.460 rubleye mal olacak.

Mevsimsellik faktörünü göz ardı edersek uçak bileti fiyatları neden bu kadar hızlı artıyor? Uzmanlar bunun artan enflasyon, daralan uçak filosu ve rekor talepten kaynaklandığına inanıyor. Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, fiyatlardaki artışın “ekonomik açıdan haklı” olduğunu düşünüyor. Poteshkin, Ulaştırma Bakanlığı’nın fiyatlardaki artışı artan ulaşım maliyetleri, artan rezervasyon derinliği, devam eden yaptırım kısıtlamaları ve “Batı’nın sektör üzerindeki baskıyı artırmaya yönelik devam eden girişimleri” nedeniyle artan uçak bakım fiyatlarıyla açıkladığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Habere Bakınız

Tataristanlı çiftçiler 2024 yılı başından bu yana 14,6 milyar ₽ tutarında yardım aldı

2024 yılında Tataristan çiftçileri 14,6 milyar ruble tutarında mali yardım aldı ve bunun 1…