
Coşkunöz Alabuga Genel Müdürü Ecevit Oktem: “Global bir iş ortağı olma hedefiyle attığımız en önemli adımlardan biri Alabuga yatırımımız oldu”
Türktatar.com olarak bugün siz değerli okurlarımızın dikkatine RF Tataristan’da faaliyet gösteren Türk şirketi Coşkunöz Alabuga’nın Genel Müdürü Ecevit OKTEM ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi yayınlıyoruz.
Ecevit Bey okurlarımıza Coşkunöz firmasının Tataristan’daki faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
Coşkunöz Holding’in Türkiye’de temelleri 71 yıl önce atıldı. Ana faaliyet alanımız olan otomotivde Türkiye dışındaki ilk yatırımımızı ise Coşkunöz Alabuga Şirketi’yle 2012 yılında Tataristan’da yaptık. 2014 yılında da buradaki üretimimiz başladı. Coşkunöz Alabuga’da otomotiv sektörüne yönelik presli sac parça üretiyoruz. Fabrikamız Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde (SEZ- Special Economic Zone) yer alıyor. Yaklaşık 20.000 m²’lik kapalı alana sahibiz ve tesislerimizi daha da büyütme hedefindeyiz. Çalışanlarımızın bir kısmı buraya 40 km uzaklıktaki Çallı şehrinde, bir kısmı ise yakınımızdaki Alabuga şehrinde ikamet ediyor.
RF Tataristan’daki ikinci yatırımımızı da 2016 yılında ülkenin en büyük çelik üreticilerinden biri olan PJSC MMK Şirketler Grubu ortaklığıyla gerçekleştirdik. MMK Coşkunöz Alabuga Çelik Servis Merkezi, otomobil üreticilerinin kaporta parçaları için rulo sac kesimi hizmeti veren bölgedeki ilk firma oldu. Coşkunöz Alabuga ve PSMA iş birliği ile buradaki faaliyetlerimizi daha da genişlettik. PSA Peugeot-Citroen’in Mitsubishi ile ortaklaşa kurduğu PSMA fabrikasında üretilen hafif ticari araçların orta ve büyük ölçekli gövde parçalarının üretimini ve teslimatını yapmaya başlıyoruz.
Tataristan’da yatırım gerçekleştirdiğimiz zaman, ilk ve en önemli müşterimiz Ford Sollers’ti. Fabrikaları hemen yanımızda, yaklaşık 500 metre uzağımızda yer alıyor. Şu anda Ford Sollers’in yanı sıra Peugeot- Citroen, Kamaz, Aurus için de üretim yapıyoruz. Yakın zamanda Volkswagen için de üretime başladık. Üretimimizi artırmaya devam ediyoruz.
Bilindiği üzere siz Tataristan’da en eski Türk firmalarından birisiniz. Dolayısıyla Tataristan’daki yatırım olanaklarını çok yakından biliyorsunuz. Acaba Tataristan’da yatırım yapmanın en büyük avantajı nedir size göre?
En önemli avantajlarımızdan birinin Tataristan halkı ile paylaştığımız ortak kültür olduğunu düşünüyorum. Tataristan halkı bize çok yakın bir halk. Çalışanlarımız arasında Türkçe bilenler de var. Bu kültürel yakınlığı hükümet nezdinde de hissediyoruz. Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve kabinesi her zaman çok destekleyici oldu. Hükümetin yaklaşımı gerçekten çok önemli ve herhangi bir sorun olduğu zaman bizleri dinliyor, sorunu çözmemize yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İçinde bulunduğumuz Serbest Ekonomik Bölge’nin de Rusya’daki en başarılı SEZ olduğunu söyleyebilirim.
Ecevit Bey Coşkunöz Alabuga neler üretmektedir ve ileride üretimi daha da artırmayı planlıyor mudur?
Bir otomobilin gövdesini düşünün. Gövdeyi oluşturan tüm parçaları biz üretiyoruz. Sadece otomobil de değil, örneğin Kamaz kamyonlarının gövdesini de üretiyoruz. Ana gövde, arka aks, gösterge paneli traversi, ön ve arka süspansiyon, motor alt çerçevesi, şasi parçaları, aracın güvenlik parçaları gibi gövde parçalarını sacdan üretiyoruz. Pres hattı yatırımı yapıyor ve proseslerimizi de geliştiriyoruz. Versiyonlu parça üretiminde, açınım kesmede lazer operasyonu kullanıyoruz. Parçaların kaynak montajını da yapıyoruz. Somun, spot, gaz altı kaynak gibi proseslerimiz mevcut. Hedefimiz, hem iş ortaklarımızın sayısını hem de ürettiğimiz parçaları artırarak üretim hacmimizi büyütmek. İyi bir büyüme potansiyelimiz olduğunu düşünüyoruz. İlk başta sadece Alabuga Bölgesi için üretim yaparken, daha sonra daha uzaktan farklı bölgelerden de sipariş almaya başladık.
Fabrikanızda çalışanların sayısı ne kadardır ve bunların yüzde kaçı yerli elemandır?
Coşkunöz Alabuga ve MMK Coşkunöz olarak toplam 230 çalışanımız var. İçlerinden sadece 9-10 kişi yabancı çalışan. Bu da toplam çalışan sayısının % 4’ünü oluşturuyor. Bu oranı koruyacağız. Genç, çalışkan ve başarılı bir ekibe sahibiz ve çalışanlarımız ile beraber geleceğimizi inşa ediyoruz.
Coşkunöz Alabuga Tataristan’da düzenlenen “Yılın Yöneticisi” Cumhuriyetçi Halk Yarışması’nın “Yatırım Faaliyeti” kategorisinde “’Yılın En Aktif Yatırımcısı” ödülünü aldı. Yılın en aktif yatırımcısı olarak siz hangi faaliyetlere imza atmıştınız?
Tataristan hükümeti yatırımcıları desteklemek konusunda gerçekten örnek olacak nitelikte çalışmalar yapıyor. Farklı iş kolları için farklı özel günler belirliyor. Çalışanlara, şirketlere ödüller vererek teşvik ediyor, onore ediyorlar. Bir Türk yatırımcısı olarak layık görüldüğümüz ödüllerle gurur duyuyoruz. Burada toplamda yaklaşık 60 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Bulunduğumuz yerde daha önce bu bölgede yapılmayan otomotiv yan sanayi üretimi yapmaya başladık. Yatırımlarımızı sürdürüyoruz ve burada büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz.
Ford Sollers, Ford Romanya, KAMAZ ve Mercedes-Benz, PCMA, RNPO gibi otomotiv endüstrisinde dünya markaları ile işbirliği içerisindesiniz. Bu markalar sizlerden neler tedarik etmektedirler?
En temelde gövdeyi oluşturan sac parçaların üretimini yapıyoruz. Sollers Ford ve Ford Romanya’ya Ecosport ve Transit modelleri için kalıplar ve presler kullanılarak dış ve iç cephe parçaları üretiyoruz. Kamaz kamyonlarının kabininin nerdeyse tüm önemli parçalarının üretimini yapıyoruz. En yeni modeli K5’in 74 kadar parçasını üretiyoruz. Bu parçalar aracın iskeletini oluşturuyor. Parçaları Kamaz’a satıyoruz ama aynı parçaları alan Mercedes de dolaylı müşterimiz. Tolyatti’ye şasi ve gövde parçaları göndereceğiz.
PCMA için; B9 projesi için dış ve iç gövde parçalarının presleme yöntemi ile üretimini yapıyoruz. Peugeot-Citroen ve Mitsubishi ortaklığı ile kurulan PCMA fabrikasında üretilen binek otomobiller ve ticari araçlar için de orta ve büyük ebatlı gövde parçalarının üretimini gerçekleştiriyoruz. 2022’de Avtovaz Togliatti için üretime başlayacağız.
Alabuga SEZ (Özel Ekonomik Bölge) yatırım cazibesi derecelendirmesinde Rusya’nın en iyisi seçilmişti. Alabuga SEZ hakkında bilgilendirme yapar mısınız?
Rusya’da 13 tane SEZ (Kaluga, Sankt-Peterburg,Tolyatti.. ) bulunuyor. Alabuga SEZ bunların içerisinde yıllardır en başarılısı. Hem yönetim hem altyapı bakımından çok güçlü ve ihtiyaç duyduğumuz her türlü desteği burada bulabiliyoruz. Burası tüm SEZ’ler arasında örnek gösterilen bir yer. Burada başka Türk şirketlerinin de bulunması ve gerektiğinde fikir alışverişinde bulunabilmek de bizim için önemli bir avantaj.
Tataristan’da yatırım yaparken yaşadığınız zorluk ve kolaylıkları söyler misiniz? Coşkunöz Şirketler Grubu’nun kurucusu Oya Coşkunöz Aktaş Tataristan’ı ziyaret etmişti, biz de sitemizde bu haberi paylaşmıştık. Sanırım Rusya’da Tataristan’ın Coşkunöz için önemi fazla. Burada yatırım yapmanın avantajları ve dezavantajlarını açıklayabilir misiniz?
Az önce de saydığım gibi aslında avantajlarımız daha fazla. Özellikle kültürel yakınlık çok önemli. Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, bakanları ve kabinesi de çok destekleyici ve korumacılar. İhtiyaçlarımızı karşılamak ve sorunlarımızı çözmek üzere ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar ve bu yaklaşım bizim için çok değerli. Burada verilen sözler daima tutuluyor ve yapılacak işlerle ilgili her adım yazılı belgelerle de teminat altına alınıyor. Tataristan’da olmanın böyle önemli avantajları var. Alabuga SEZ, Rusya’da bulunan 13 SEZ arasında yıllardır en başarılısı. Desteğe ihtiyaç duyduğumuzda, yönetiminden gerekli desteği alıyoruz.
Dezavantaj olarak sayabileceğim pek bir şey yok aslında. Sadece teknik bilgiye sahip ara kademe çalışan bulmakta biraz zorluk yaşadığımızı söyleyebilirim. Başka bir ülkede yatırım yapmak her zaman zordur. Burası da zor bir coğrafya, örneğin sevkiyat yapmak hiç de kolay değil. Mesafelerden kaynaklı olarak lojistik maliyetleri yüksek. Öte yandan yönetimin desteği çok önemli. Burada olmaktan dolayı mutluyuz ve yatırımlarımızı büyütmeyi hedefliyoruz.
Ecevit Bey Tataristan’a Türkiye’den gelip yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına, firmalarına neler tavsiye edersiniz?
Önemli olan ülkeyi gerçekten tanımak. Müşterilerini, bölgeyi, ham maddeyi, lokasyonları, lokasyonlar arası mesafeyi, hammaddenin lokasyonunu… Lojistik konusunu iyi etüt etmek, hukuki alt yapıyı iyi anlamak lazım. Örneğin burada bir genel müdürün yetki ve sorumlukları Türkiye’den çok daha farklı. Kurduğunuz bağlantılar ve iş ilişkileri de çok önemli. Alabuga’da bizim dışımızda yatırım yapan başka Türk şirketleri de var. Birbirimize de danışıyor, birbirimizden öğreniyoruz.
Geleceğe ilişkin planlarınız nelerdir?
Bugüne kadar burada 60 milyon Euro civarında yatırım yaptık. 2021 ve 2022’de toplam 15 milyon Euro daha yatırım yapacağız. Buradaki yatırımlarımızı ve üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Coşkunöz Holding olarak global bir iş ortağı olma hedefiyle attığımız en önemli adımlardan biri Alabuga yatırımımız oldu. Bu hedef doğrultusunda Alabuga’da iş ortaklarımızın sayısını artıracağız. 2022 sonrası için 10 yıllık stratejik planımız var. Yatırımlarımızı daha farklı proseslerle zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Mevcut ve yeni müşteriler için Rusya’nın farklı bölgelerinde yeni yerleşkeler açılması da söz konusu olabilir. Ayrıca stratejimiz çerçevesinde otomotive ek olarak Holding bünyesinde faaliyet gösterilen diğer sektörler için de Rusya içinde farklı potansiyelleri değerlendirmeye başlıyoruz.
BRICS Liderler Zirvesi, gelecek yıl Kazan’da düzenlenecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle 2024’te Rusya&…